Putovná výstava Biblia včera, dnes a zajtra predstaví posolstvo Biblie

03.05.2013 Levoča

Levoča 3. mája (TASR)- Múzeum špeciálneho školstva v Levoči sprístupní unikátnu putovnú výstavu Biblia včera, dnes a zajtra, ktorá od 6. do 23. mája predstaví Bibliu a jej posolstvo širokej verejnosti. „Návštevníci budú mať možnosť prezrieť si viac ako 300 rôznych exponátov pre dospelých, mládež aj deti v takmer 80 jazykoch vrátane slovenčiny,“ informovala TASR riaditeľka múzea Štefánia Petreková.
Okrem dvoch najstarších Biblií z roku 1549 a 1556 budú k dispozícii napr. Melantrichove Biblie, Biblia a kancionál v reči černošského kmeňa Zulu, Biblia v esperante alebo vo vietnamčine, hebrejská a grécka Biblia, biblické príbehy v slovenčine a zároveň rómčine, či ručný prepis evanjelia podľa Marka na cigaretovom papieriku vytvorený politickým väzňom v roku 1958. K nahliadnutiu budú i biblia odolná voči vode, jedna z najmenších Biblií na svete či Biblie v Braillovom písme a iné.
„Pre návštevníkov máme pripravené unikátne komentáre a študijné materiály umožňujúce ľahšie pochopenie Biblie, jej význam a posolstvo vrátane možnosti ponoriť sa do biblických udalostí a prorockých predpovedí prostredníctvom pútavých foriem. Nebude chýbať ani zvitok Tóry, teda päť kníh Mojžišových, priamo z Izraela,“ zdôraznila Petreková. Vybrané najnovšie exponáty, vrátane širokej ponuky Biblií a iných materiálov bude možné si za výhodných podmienok aj zakúpiť.
Na výstave sa predstaví aj ručný prepis Biblie. Jednotlivé kópie prepísaného textu budú po ukončení cyklu výstav odkopírované a umiestnené ako zaujímavé exponáty na miestach konania putovnej výstavy v Slovenskej a Českej republike. „Návštevníci sa môžu zapojiť aj do zaujímavej biblickej súťaže i korešpondenčných kurzov zameraných na ďalšie štúdium Biblie a rozhovory o Biblii. Pripravených je aj viacero sprievodných aktivít v podobe prednášok, rozhovorov, prezentácií, čítaní biblických príbehov či prehliadky výtvarných prác na biblické motívy žiakov špeciálnych a všeobecných levočských základných škôl,“ doplnila Petreková.
Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční v pondelok 6. mája o 17. hodine v priestoroch Múzea špeciálneho školstva v Levoči. Lektorovanú výstavu môžu záujemcovia navštíviť až do 23. mája vždy od 7.30 h. do 16.30 h.
 

Vyberte región